Ιστορία-Ίδρυση

  • Το Ελληνικό Σχολείο ή Σχολαρχείο, με τρεις τάξεις στην ακριτική Φθιώτιδα ιδρύθηκαν συνολικά 6 Ελληνικά Σχολεία, ενώ σ’ ολόκληρη τη χώρα λειτουργούσαν περίπου 200. Του Μώλου λειτούργησε το 1879. Πρωταρχικός σκοπός των Ελληνικών Σχολείων ήταν να προετοιμάσουν τους μαθητές για τα Γυμνάσια, Σχετική έρευνα απέδειξε, ότι τα κορίτσια δεν φοιτούσαν σ’ αυτά τα Σχολεία1
  • Με τη μεταρρύθμιση του 1929 παύει η λειτουργία των Ελληνικών Σχολείων. Τη θέση τους, σε ορισμένες κωμοπόλεις του Νομού, παίρνουν τα Ημιγυμνάσια τα οποία λειτουργούν μόνο με τις δύο πρώτες τάξεις.
  • Στις αρχές της δεκαετίας του 1930 λειτουργούν στο Νομό 8 Ημιγυμνάσια . Ένα από αυτά είναι και του Μώλου, το οποίο αναφέρετε μέχρι και το 1936-37.Το σχολικό έτος 1957-58 λειτουργεί το μικτό Γυμνάσιο Μώλου με μόνο μία τάξη την Α. Την επόμενη σχολική χρονιά με δύο και σταδιακά ολοκληρώνεται σε πλήρες εξατάξιο Γυμνάσιο. Το σχολικό έτος 1967-68 ιδρύεται το Γυμνάσιο Αγίου Κωνσταντίνου Λοκρίδας ως παράρτημα του Γυμνασίου Μώλου έως το 1972, όταν ανεξαρτητοποιείται το Γυμνάσιο Αγίου Κωνσταντίνου2
  • Το παρόν κτίριο όπου στεγάζεται το Γυμνάσιο Μώλου σήμερα κατασκευάστηκε το 1986, οπότε και χωρίστηκε από το Λύκειο που λειτουργούσε από το … σαν γυμνάσιο με λυκειακές τάξεις. Το κτίριο του λυκείου κατασκευάστηκε το 2000.

Διαθέτει σύγχρονες εγκαταστάσεις (βιβλιοθήκη, αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων με σκηνή θεάτρου, αίθουσα Η/Υ, αίθουσα μουσικής, 2 αίθουσες διδασκαλίας ενώ τις υπόλοιπες 4 που χρειάζεται για την λειτουργία του τις δανείζεται από το ΓΕ. Λ. Μώλου(!). Επίσης διαθέτει ανοιχτά γήπεδα καλαθοσφαίρισης και πετοσφαίρισης και σε απόσταση 100 μέτρων υπάρχει γήπεδο ποδοσφαίρου 11Χ11 και ένα 5Χ5, και κλειστό γυμναστήριο με γήπεδα καλαθοσφαίρισης και πετοσφαίρισης που κάνει χρήση. Το προαύλιο του σχολείου μας είναι έκτασης περίπου 2,5 στρεμμάτων.

1Πρακτικα-4ου-Συνεδριου-Φθιωτικης-Ιστοριας-Εισηγητής Κουτσολέλος Δημήτριος

2Η ΜΕΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΟ NOMO ΦΘΪΩΤΙΔΑΣ 1930-1980-ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ι. ΜΙΧΕΛΗΣ