Οπαδική βία

 

Η οπαδική βία ονομάζεται αλλιώς και χουλιγκανισμός. Αναφέρεται στην ανάρμοστη και βίαιη συμπεριφορά οπαδών αθλητικών ομάδων που οδηγεί στη διατάραξη της τάξης. Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται κυρίως σε ποδοσφαιρικούς αγώνες και αγώνες μπάσκετ. Οπαδική βία είναι η επιθετική συμπεριφορά με σύγκρουση σώμα με σώμα, βανδαλισμούς ,λεκτική βία ακόμα και δολοφονίες που γίνονται μεταξύ οπαδών που τάσσονται υπέρ διαφορετικών ομάδων.

 Βασική αιτία του χουλιγκανισμούς είναι το υπερβολικό πάθος με το οποίο οι οπαδοί υποστηρίζουν τις ομάδες τους. Μερικοί σύνδεσμοι φιλάθλων αποτελούν οργανωμένες συμμορίες. Οι εκρήξεις βίας σχετίζονται με προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι αυτοί (ψυχολογικά,κοινωνικά κ.α). Άλλη ερμηνεία υπογραμμίζει ότι οι βίαιες εκδηλώσεις στο ποδόσφαιρο συνδέονται με ζητήματα όπως ο ανδρισμός, η ένταση μεταξύ τόπων και εθνών που διοχετεύεται στον αθλητισμός και φυσικά η εμπορευματοποίηση του αθλητισμού.

Η βία στα γήπεδα είναι ένα βαθιά κοινωνικό φαινόμενο ως εκ τούτου επηρεάζει και επηρεάζεται από πολιτικά ,οικονομικά, κοινωνικά και πολιτισμικά συμβάντα. Όσο αυξάνεται η επιθετικότητα στην κοινωνία,με ανάλογο τρόπο θα αυξάνεται και στον αθλητισμό. Οι πιεστικές συνθήκες ζωής κυρίως στις μεγαλουπόλεις και η ανεργία προκαλούν την δυσαρέσκεια των νέων που συχνά διοχετεύεται με λάθος τρόπο καθώς μεταβαίνουν σε αντικοινωνικές πράξεις .

Στην έξαρση του φαινομένου ευθύνεται επίσης η έλλειψη ισχυρής πολιτικής βούλησης και η ελαστικότητα στην εφαρμογή των νόμων ενθαρρύνοντας με αυτόν τον τρόπο την παραβατική συμπεριφορά. Τα προκλητικά πρωτοσέλιδα και η αναμετάδοση των περιστατικών βίας από τα ΜΜΕ λειτουργεί ως πιθανός πολλαπλαστής βίας.

Η οπαδική βία έχει ολέθριες επιπτώσεις .Απειλείται η προσωπική ασφάλεια των φιλάθλων αλλά και των αθλητών. Τα τελευταία χρόνια στην χώρα μας γίναμε όλοι μάρτυρες φρικτών εγκλημάτων εξαιτίας φανατισμένων οπαδών. Το χειρότερο όλων μας είναι το γεγονός ότι η οπαδική βία επιτείνει τις ανασφάλειες και τους καθημερινούς φόβους των πολιτών. Απομακρύνει τους νέους από τον αθλητισμό και αυτή η αποθάρρυνση έχει  αντίκτυπο στην σωματική και ψυχική τους υγεία.

 

 

                             ΠΑΝΤΡΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ

                              Β2 ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΜΩΛΟΥ

                              ΣΧ.ΕΤΟΣ 2023-2024

 

Από admin