Ο ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ:

 

-Ρατσισμό ονομάζουμε τις προκαταλήψεις που οδηγούν σε αρνητικές διακρίσεις , δηλαδή σε άνιση μεταχείριση απέναντι σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Ο αποκλεισμός αυτών των κοινωνικών ομάδων καταπατά το θεμελιώδες δικαίωμα του ανθρώπου να ζει χωρίς διακρίσεις λόγω εθνικής ή θρησκευτικής ταυτότητας , φύλου ή αναπηρίας. Οι πιο συνηθισμένες μορφές ρατσισμού είναι αυτές που αφορούν το φύλο , την φυλή , την ηλικία , την θρησκεία την χώρα προέλευσης , το κοινωνικό στρώμα ή την υγεία των ατόμων.

 

Η ΒΙΑ ΚΑΙ Ο ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΑΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

 

-Ο ρατσισμός είναι ένα φαινόμενο που το συναντάμε όχι μόνο στους ενήλικες, αλλά και στα παιδιά και στους εφήβους. Στα σχολεία εκδηλώνεται με τη μορφή διακρίσεων που αφορούν στην εξωτερική εμφάνιση , στο επίπεδο των σχολικών επιδόσεων, στο βάρος του σώματος, στην κοινωνική θέση, στην καταγωγή , στην θρησκεία ,  στην εθνικότητα ή στις σεξουαλικές προτιμήσεις.

 

-Ο ρατσισμός στα σχολεία εμφανίζεται με μορφή εκφοβισμού είτε λεκτικού είτε σωματικού. Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζονται όλο και πιο συχνά περιστατικά βίας σε Γυμνάσια, Λύκεια και Δημοτικά σχολεία Σε ορισμένες περιπτώσεις ο εκφοβισμός γίνεται σε τέτοιο ακραίο σημείο που ο μαθητής/η μαθήτρια που τον δέχεται , να αντιμετωπίζει σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα , να φέρεται άσχημα στον εαυτό του/της και να αποστασιοποιείται από φίλους και κοντινούς του ανθρώπους. Ο ρατσισμός, όταν εκδηλώνεται, πλήττει όλους, ανεξαρτήτως, θύτες και θύματα. Δημιουργεί αίσθημα κατωτερότητας, κυρίως, στα θύματα και αναταραχή στο οικογενειακό και σχολικό περιβάλλον.

 

-Εάν το άτομο που ασκεί το bullying έχει τυχών απειλήσει το θύμα λεκτικά, σωματικά , ή μέσω του διαδικτύου, τότε το θύμα, εκτός του ότι θα πρέπει να αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο πρόβλημα σε καθημερνή βάση, θα πρέπει ακόμα και να το αντιμετωπίζει μόνος του, λόγω του συνεχή φόβου να μην μιλήσει για αυτό σε  κάποιον.

 

 

 

 

ΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

 

-Το γεγονός αυτό επιβάλλει αναζήτηση λύσεων, με τον πρώτο λόγο να τον έχουν οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι βρίσκονται στον ίδιο χώρο με τα παιδιά όσο αναφορά την εκμάθησή τους ,και, έπειτα οι γονείς οι οποίοι είναι αυτοί που πρέπει να ανατρέφουν σωστά τα παιδιά τους από μικρή ηλικία και να τους διδάξουν το τί είναι καλό και τι είναι κακό.

 

-Έπειτα, το παιδί-θύμα θα μπορούσε , αν το επιτρέπει η κατάσταση, να μιλήσει με κάποιον παιδοψυχολόγο κάποιον φίλο ή τους γονείς του , ώστε να μπορέσει να ξεπεράσει αυτές τις άσχημες καταστάσεις που πέρασε το διάστημα το οποίο δεχόταν σχολικό εκφοβισμό.

 

 

 

 

 

ΓΕΩΡΓΙΑ -ΓΕΡΑΣΙΜΙΑ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ,ΜΑΘΗΤΡΙΑ ΤΗΣ Γ1 ΤΑΞΗΣ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΜΩΛΟΥ

Από admin